Ni studenter erobrer den evige stad – vår tur til Roma!

Vi var 9 studenter i italiensk som dro sammen til Roma med vår professor, Marco Gargiulo. Hensikten bak reisen var å gi oss muligheten til å virkelig oppleve den italienske kulturen, språket, menneskene og historien. Vår første dag i Roma var både utmattende og spennende. Trøtte ankom vi de diverse stedene vi skulle bo, ikke langt i fra det livlige Monti distriktet. Nabolaget gav et unikt og sjarmerende inntrykk, der gatene er malt i variasjoner av farger som rosa, gult og oransje.

Midt i Monti ble vi introdusert for Piazza della Madonna dei Monti, et lokalt vannhull der øl og vin kan tas med ut på varme vårkvelder og nytes ved fontenen. På kvelden tok Marco oss med til en restaurant som spesialiserte seg på Pizza av alle sorter.

Neste dag, Mandag 9. april, var veldig regnfull. Programmet holdt seg derfor innendørs, der vi ble tatt med til «Eataly», et stort matmarked som er rikt med vareutvalg og utsøkt matkultur. De hadde alt en matglad person kunne ønske seg, fra pasta og sauser, til is og sjokolade.

Følgende dag opplevde vi en flott mottagelse på det norske instituttet i Roma. Møtet med de italienske studentene som studerte norsk gav begge parter en god anledning til å praktisere språkene sine. I begynnelsen var alle litt sjenerte for å vise det de kunne, men etter hvert ble vi mer komfortable med hverandre. Flere av oss endte opp med å få god kontakt med de italienske studentene.

Onsdag 11. april fikk vi fri til å gjøre det vi ville. Det var godt med tid til å utforske byen på egenhånd. Gruppene opplevde forskjellige kulturopplevelser fra trening (boksing, klatring), til folkelivet på piazzaene.

Litt sosialt samvær ble det også tid til

Torsdag 12. april tok Marco oss med til Cinecittà, et av de største filmstudioene i Europa. Stedet er kjent som kjernen til den italienske filmindustrien med en rik historie. Der vi fikk en omfattende omvisning av studioene, der de blant annet filmet HBO serien «Rome». Vi hadde også muligheten til å se de diverse filmmuseene og de spesielt interesserte fikk lært mye om den italienske filmhistorien. Senere på kvelden ble det middag sammen på et av Marco’s favorittrestauranter i Monti.

Fredagen fikk vi mer tid for oss selv til å utforske hva Roma hadde å tilby og flere benyttet sjansen til å se den berømte St. Peters kirken, som var et fantastisk syn. Andre i gruppen bestemte seg for å gå for en klassisk italiensk opplevelse ved å leie en vespa og kjøre rundt i byen.

Vår siste dag i Italia var avslappende og full av latter. De fleste av oss tilbrakte den i Borghese parken, der vi også fikk se en vakker utsikt over hele Roma. Noen av studentene ble ekstra eventyrlystne og leide seg en golfbil for å kjøre rundt i parken. På kvelden møttes vi for en siste middag i det som er kjent som den jødiske ghettoen i Roma sammen med Marco og hans kollegaer fra Universitetet i Perugia. Det var en hyggelig og smakfull opplevelse.

Alt i alt må vi si at det var en fantastisk tur. Høydepunktene var desidert de store severdighetene som Colosseum, Castel Sant’Angelo og katakombene av Priscilla. Vittorio Emanuele monumentet, museumsdykk og jakten på Garibaldi Statuene på Gianicolo høyeden var også opplevelser som aldri kommer til å bli glemt. Til slutt må det bare sies at det gledet mange at det kunne bli funnet en Gelateria på hvert hjørne. En uke i Roma gav sterke inntrykk, men det var nok bare en smakebit på alt det byen har å tilby.